Перейти до вмісту

Єрм. Герман
(Григорій Будзінський), студит
(1905-1995)

Лист редакторові газети «Известия» від 15 січня 1978 року

Редакторові газети «Известия»[1]

  Вельмишановний тов. Редакторе!

  Я уважно прочитав у Вашій газеті роз’яснення т. Куроєдова[2] про справжню свободу совісти й уявну (ч. 24 від 28 січня 1978). Тов. Куроєдов роз’яснює правильно, але на підставі цього роз’яснення не можна виправдати знищення католицької церкви східнього обряду в західніх областях України. Ще минулого року, 21.12.1977. львівська газета «Вільна Україна» вмістила памфлет Тараса Мигаля, в якому він говорить явну брехню, що ніби греко-католицька церква скликала собор у Львові 1946 року, і цей «собор» ліквідував Берестейську унію 1596 року.

  Я, довголітній передплатник цієї газети, написав спростування до газети, а копію пересилаю в додатку Вам. Почасти це стосується мене особисто.

  У грудні 1944 року вислав Львівський митрополит Йосиф Сліпий делегацію до голови Комітету при Раді міністрів СРСР для релігійних справ тов. Полянському з метою домовитися про співробітництво церкви з державою. Я був членом делегації й був особисто на прийнятті в тов. Полянського. З уваги на те, що інші члени делегації померли, я, єдиний, що лишився живий, не втратив призначення репрезентувати греко-католицьку церкву назовні.

  Тов. Полянський прийняв нас люб’язно, ми прочитали листа митрополита Йосифа, і тов. Полянський просив нас повернутися додому. Він обіцяв прислати до Львова з свого боку делегацію й вирішити все на місці. Він протягом чотирьох місяців радився зі своїми співробітниками і вирішив ліквідувати ієрархію та домовитися зі священиками про перехід на російську віру, згідно з обрядом царя Миколи І, який ліквідував таким самим чином Київську митрополію 1839 року.

  1945 року дано наказ про арешт усіх без винятку членів ієрархії й наказ скликати «собор» з тих священиків, що вагалися, не хотівши йти до в’язниці слідом за єпископами. Після цього ложного собору були кинені до в’язниці всі священики, які не хотіли переходити на російську віру. Усі католицькі церкви були закриті, і греко-католицька церква була оголошена поза законом як якась бузувірська секта. Ви є речником громадської думки і Ви зобов’язані роз’яснити своїм співвітчизникам, що переслідування католицької віри є злочином і загрожує державі далекосяжними наслідками.

  15 січня 1978

о. Гр[игорій]. Будзінський


[1] Лист вийшов друком в Мюнхені в журналі «Сучасність» за квітень 1984 року, число 4 (276), с. 116-117.

[2] Владимир Куроедов – голова Ради в справах релігій при Раді міністрів СРСР. Ідеться про його статтю в «Известиях» «О свободе совести подлинной и мнимой».