Перейти до вмісту

Блаженний преподобномученик Климентій Шептицький

(17.11.1869 – 1.05.1951)

«Наше змагання – є змаганням найвищим, бо є змаганням до святості…».

«Навчімось високо цінити Дари Святого Духа! Навчімось завзято за них просити! Навчімось все в своєму серці для них готувати достойне місце!»

«Ми маємо нашу працю, наші заняття, навіть наші тілесні підсилення і відпочинок робити молитвою. Нехай не буде в нашому житті ані хвилинки, ані одного удару серця, який би вдарив не для Бога».

Житіє

Народився Казимир Шептицький, майбутній отець Климентій – 17 листопада 1869 р.Б. у Прилбичах Яворівського повіту Львівської області.

Чернече життя розпочав у старшому віці, в 1911 р. Б., покинувши блискучу світську кар’єру. Початковий чернечий послух проходив у монастирі Бенедиктинів та в Студійському монастирі в Камениці, в Боснії. Там у 1913 р.Б. прийняв постриг у мантію та ім’я – Климентій.

У 1915 р.Б. отримав священничі свячення.

У 1918 р.Б. завершив богословські студії в Інсбруку, тоді ж був призначений настоятелем Студійського монастиря в Скнилові.

З 1926 р.Б. ієромонах Климентій – ігумен Святоуспенської Унівської Лаври. У 1936 р. завершив працю над Типіконом для ченців Студійського Уставу.

З 1944 р.Б. – архимандрит Унівський.

У червні 1947 р.Б. архимандрита Климентія арештовано. Поневірявся він у Львівській та Київській в’язницях, згодом його перевезли до Москви, а потім – у Володимирську в’язницю, де 1 травня 1951 р.Б. добігло кінця земне життя блаженного ісповідника і мученика за віру Христову.

Беатифікований у Львові 27 червня 2001 р.Б. святим папою Іваном-Павлом II.

Молитва

Преблаженний отче наш Климентію, стоячи перед Престолом Всевишнього, не переставай молитися за нас, заступниче наш і покровителю, благай Христа Бога, щоб дарував нам віру непохитну, надію пресвітлу, любов нелицемірну, щоб ми єдиними устами і єдиним серцем оспівували і славили Пречесне і Прекрасне ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.