Перейти до вмісту

Біблійні цитати про богопосвячене життя

ієромонах Онуфрій (Олег Кіндратишин)
біблійні цитати до статті: Богопосвячене життя
публікація 1: Пізнай правду 5-8 (38-41) 1999, стор. 26-32;
Пізнай правду 1 (42) 2000, стор. 9-12;
публікація 2: Лавра 8, 1999, стор. 35-39

Будьте досконалі
Ціль богопосвяченого життя
Подвиг, аскеза, зречення
Контемплятивне життя в Бозі
Місія і служіння
Обіт чистоти
Плоди благочестя
Небесна нагорода

Будьте досконалі

– … будьте досконалі, як Отець ваш Небесний досконалий (Мт.5,48).

– «Якщо хочеш бути досконалим … піди, продай, що маєш … потім приходь і йди за мною» (Мт.19,21).

Ціль богопосвяченого життя

– … «Люби Господа, Бога твого, всім твоїм серцем, усією твоєю душею і всією думкою твоєю … Люби ближнього твого, як себе самого» (Мт.22,37-39).

– Бог є любов, і хто перебуває в любові, той перебуває в Бозі, і Бог перебуває в ньому (1Йо.4,16).

– «Якби я говорив мовами людськими й ангельськими, але не мав любови … Якби я мав дар пророцтва і відав усі тайни й усе знання, і якби я мав усю віру, щоб і гори переставляти, але не мав любови, я був би – ніщо. І якби я роздав бідним усе, що маю, та якби віддав моє тіло на спалення, але не мав любови, то я не мав би жадної користи» (1Кор.13,1-3).

– І співають пісню нову перед престолом … І ніхто не міг навчитися пісні, крім ста сорока чотирьох тисяч, що викуплені від землі. Це ті, що з жінками не осквернилися: дівочні вони. Ті, що слідують за Агнцем, куди б не пішов. Вони викуплені з-поміж людей первістки Богу і Агнцю. І в устах їхніх не знайдено омани: непорочні вони (Од.14,3-5).

Подвиг, аскеза, зречення

– «Коли хтось хоче йти за мною, нехай зречеться себе самого, візьме хрест свій і йде за мною. Хто хоче спасти своє життя, той його погубить; а хто своє життя погубить ради мене, той його знайде» (Мт.16,24-25)

– … кожний з вас, хто не зречеться всього, що має, не може бути моїм учнем (Лк.14,33).

– Від часів Йоана Христителя і понині Царство Небесне здобувається силою; і ті, що вживають силу, силоміць беруть його (Мт.11,12)

– … відтоді благовіститься Царство Боже, і кожен з трудом увіходить до нього (Лк.16,16).

– Силкуйтеся ввійти через тісні ворота … (Лк.13,24).

– Входьте вузькими дверима, бо просторі ті двері й розлога та дорога, що веде на погибель, і багато нею ходять. Але тісні ті двері й вузька та дорога, що веде до життя, і мало таких, що її знаходять. (Мт.7,13-14).

– … Йоан Христитель і проповідував у пустині Юдейській … А той Йоан мав одежу з верблюжого волосу й пояс ремінний на крижах у себе; їжа ж його була – сарана й мед дикий (Мт.3,1.4).

– Нам бо треба боротися не проти тіла й крови, а проти начал, проти властей, проти правителів цього світу темряви, проти духів злоби в піднебесних просторах (Еф.6,12).

– «Цей рід нічим не можна вигнати, тільки молитвою та постом» (Мк.9,29).

– … віра без діл мертва (Як.2,26).

– Любов – довготерпелива … все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить. Любов ніколи не переминає (1Кор.13,4-8).

Контемплятивне життя в Бозі

– Моліться без перерви (1Сол.5,17).

– Марія … сівши в ногах Господа, слухала його слова … одного ж потрібно. Марія вибрала кращу частку, що не відніметься від неї (Лк.10,39.42).

Місія і служіння

– «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: христячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа; навчаючи їх берегти все, що я вам заповідав» (Мт.28,19-20).

– «Ідіть же по всьому світу та проповідуйте Євангелію всякому творінню» (Мк.16,15).

– Марта ж клопоталась усякою прислугою … (Лк.10,40).

Обіт чистоти

– Кажуть до нього учні: «Коли така справа чоловіка з жінкою, то ліпше не женитись». Він же відповів їм: «Не всі це слово розуміють, а ті лише, кому дано. Бувають бо скопці, що з матернього лона такими народились; бувають і скопці, що їх люди оскопили; бувають і скопці, що самі себе оскопили задля Небесного Царства. Хто може збагнути, нехай збагне» (Мт.19,10-12).

– «Я бажав би, щоб усі люди були, як я, та кожний має свій особливий дар від Бога … Кажу ж нежонатим та вдовицям, що добре їм, коли зостануться, як я; але коли не можуть стриматися, нехай одружуються: ліпше одружитися, ніж розпалюватися» (1Кор.7,7-9).

– «Хто нежонатий, клопочеться про Господні справи, як подобатися Господеві; а хто жонатий, клопочеться про справи цього світу, як догодити жінці, і він поділений. Так само й жінка незаміжня, і дівиця клопочеться про Господні справи, щоб бути святою і тілом, і духом, а заміжня клопочеться про справи цього світу, як догодити чоловікові» (1Кор.7,32-34).

Плоди благочестя

– «Блаженні тихі, бо вони успадкують землю … Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога. Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться» (Мт.5,4.8.9),

– «А ось чуда, що будуть супроводити тих, які увірують: Ім’ям моїм виганятимуть бісів, будуть говорити мовами новими; гадюк руками братимуть, і хоч би що смертоносне випили, не пошкодить їм; на хворих будуть руки класти, і добре їм стане. (Мк.16,17-18).

– «Ви – сіль землі … Ви – світло світу. Не може сховатись місто, що лежить на верху гори. І не запалюють світла та й не ставлять його під посудиною, лише на свічник, і воно світить усім у хаті. Так нехай світить перед людьми ваше світло, щоб вони, бачивши ваші добрі вчинки, прославляли вашого Отця, що на небі» (Мт.5,13-16).

Небесна нагорода

– «І кожний, хто задля імени мого покине дім, братів, сестер, батька, матір, жінку, дітей, поля, в сто раз більше одержить і життя вічне матиме в спадщину». (Мт.19,29).