Перейти до вмісту

Схимонах Лука (Лазар Шиян) – праведник народів світу

(Лазар Костянтинович Шиян)
14.06.1907[1] – 26.05.1968[2]

Народився у с. Ластівка (тепер – Дрогобицького району Львівської області).

Був арештований 16.01.1946 р. в Унівській Лаврі та 03.04.1946 р. засуджений Військовим Трибуналом військ НКВС Львівської обл. разом із ігуменом Йосифом (Шестюком) та ієромонахом Кипріяном (Шульганом). Схимонаха Луку засудили за ст. 20-54-І„а” КК УРСР на 10 р. виправно-трудових таборів.

Звільнений 30.06.1955 р. з Піщаного табору[3].

Похоронений у Львові на Янівському кладовищі[4].

Реабілітований 28.06.1993 р. Прокуратурою Львівської області[5].

ієрм. Мануїл (Пишкович)

Праведник народів світу

5 листопада 1984 року в Єрусалимі на засіданні Комісії при Національному інституті пам’яті Катастрофи і героїзму Яд-Вашем на підставі зібраних свідчень прийнято рішення присвоїти звання Праведника народів світу владиці Никанору Дейнезі. Крім нього це звання отримали його співбрати у монашестві схимонах Теодозій Цибрівський та схимонах Лазар Шиян. Врятований студитами рабин Давид Кагане сам посадив їм дерева у саді Праведників народів світу.

д-р Юрій Скіра,
директор ГО «Центр дослідження історії Східних Католицьких Церков»
Джерело

Книги про схм. Луку (Лазаря Шияна)

Юрій Скіра Покликані: монахи Студійського Уставу та Голокост. Київ: Дух і Літера, 2019. 272 c.
Юрій Скіра «Солід». Взуттєва фабрика життя. Львів: Човен, 2023. 224 с.

[1] Надпис на могилі (Янівське кладовище) та Список священнослужителів та вірних УГКЦ, репресованих органами радянської влади, архівні кримінальні справи на яких зберігаються в архіві УСБУ у Львівській області. – С.44 (щоправда, Список... подає лише рік народження).

[2] Надпис на могилі (Янівське кладовище) та Студійський пом’яник (щоправда, останній подає лише рік смерті).

[3] Список священнослужителів та вірних УГКЦ, репресованих органами радянської влади, архівні кримінальні справи на яких зберігаються в архіві УСБУ у Львівській області. – С.44.

[4] Надпис на могилі (Янівське кладовище).

[5] Список священнослужителів та вірних УГКЦ, репресованих органами радянської влади, архівні кримінальні справи на яких зберігаються в архіві УСБУ у Львівській області. – С.44.