Перейти до вмісту

Єромонах Ювеналій (Йосиф Мокрицький)
(16.10.1911 – 2.05.2002)
До 100-річчя з дня народження

Унівський прочанин, 1(16), 2012
стор. 8-9

  Єромонах Ювеналій народився 16 жовтня 1911 року в селі Хлопівці на Тернопільщині. З юних років вирішив присвятити своє життя Богові. 19 червня 1929 року він вступає до монастиря в Уневі і того ж року розпочинає богословські студії у Львівській духовній семінарії. Одночасно молодий чернець цікавився викладами іконографії відомого вже на той час мистця-іконописця Василя Дядинюка, який очолив іконописну школу при студійському монастирі. Після прийняття схими 17 червня 1934 року, чернець Ювеналій продовжував здобувати богословські та мистецько-малярські знання в Празі.

  Першими мистецькими працями майбутнього визначного іконописця був розпис іконостасу в церкві Св. Івана Богослова в селі Словіті біля Унева. В 1936-38 роках схимонах Ювеналій бере участь у розписі Святоуспенського храму Унівської Лаври.

  26 жовтня 1943 року з рук митрополита Андрея Шептицького брат Ювеналй отримує єрейські свячення. 1944-го р. о. Ювеналій вступає до Академії мистецтв у Відні. Тут він навчається малярства три повних роки в професорів Андерсена й Айґенберґера, а також технології консервації старих мистецьких картин.

  Після Другої світової війни єрм. Ювеналій перебував в Німеччині, де засвоїв техніку мозаїки в Крефельді. В 50-і роки XX ст. талановитий іконописець намалював у Буке ікони для місцевого монастиря; розписав іконостас каплиці сестер бенедиктинок у Курелії-Люґано (Швейцарія, 1953-1954); виконав іконостас для Генерального осідку Чину св. Василія Великого у Римі (1952-1954). Переїхавши до Канади наприкінці 1954 року, мистець оселився в Святоуспенській обителі студійського уставу у онтарійському містечку Вудстоку. З 1964 року перебуває в монастирі Студіон в Ґроттаферрата біля Риму, а в 1973-75 роках служить парохом в Крефельді (Німеччина). З 1976 року стає настоятелем Святоуспенського монастиря у Вудстоку.

Блаженніший Йосиф із студійськими ченцями на аудієнції у папи Павла VI передають в дар ікону
(7 січня 1965 р.), єрм. Ювеналій – третій справа

  Отець Ювеналій був добрим знавцем історії візантійського стилю іконопису та майстром окремих ікон, а також сценічно-празничних композицій. Тривав час його майстерного зростання в технічному виконанні іконописних творів. У своїх іконах чернець намагався осягти всіх деталей — від традиційної заготівлі дощок до підготовки та добору кольорових пігментів. Технікою яєчної темпери він створював надзвичайно дбайливо опрацьовані ікони.

Іконостас собору святої Софії в Римі

  Ікони пензля єрм. Ювеналія в соборі святої Софії в Римі є одним з найвидатніших досягнень українського іконописання в XX столітті. Іконостас у мармурі цієї святині запроектував мистець, іконописець і вітражист Святослав Гординський, а самі ікони в трьох рядах іконостасу написав єрм. Ювеналій. Усім своїм ладом 26 ікон добре узгоджені з мозаїчним малярством Гординського. За стилем виконання ікони аналогують галицьким ренесансним іконам другої половини XVI та першої половини XVII ст. Їхня візантійська основа набула особливої теплоти й ніжності, характерних для мистецтва епохи Відродження. Тут нема напруженості та надмірної суворості, що їх навіюють візантійські ікони. Духовність ікон пензля Мокрицького будується на вираженні почуттів милосердя й любові. Наприклад, у Богородиці Одигітрії втілено ідеальний образ материнства – спільний для східної ікони й західної картини – Мадонни.

  Свято-Софійський іконостас отець Ювеналій виконував на переломі 60-х і 70-х років XX століття – після того, як собор був закінчений і тривало його оздоблення мозаїками. Майстерня отця Ювеналія в ці роки містилася в околицях Рима – в монастирі Студіон.

  Єромонах Ювеналій створив іконостаси для греко-католицької церкви св. Йосафата в американському місті Пармі (1983), для монастиря Студіон – у Ґроттаферрата (1986) та храму Покрови Пресвятої Богородиці – Міссіссаґа, Онтаріо (1988).

  Поодинокі ікони отця Ювеналія Мокрицького зберігаються в багатьох приватних колекціонерів, які за життя іконописця цікавилися та закуповували їх для своїх збірок іконописного мистецтва.

  Отець Ювеналій викладав іконопис в Українському католицькому університеті ім. Св. Климента Папи Римського в Римі та в іконописній школі монастиря у Вудстоку.

  В 90-х роках XX ст. відомий іконописець приїздить на Україну, відвідує напівзруйновану Унівську Лавру. Отець береться за нелегку працю написання копії Унівської чудотворної ікони, яка була втрачена. 1995 року цю ікону помістили під збереженою срібною ризою і урочисто перенесли до Унівської Лаври.

В Святоуспенському храмі Лаври на аналоях біля іконостасу зберігаються ще дві ікони єрм. Ювеналія – Богородиця Одигітрія та Христос-Вчитель.

  Видатний майстер іконопису та педагог упокоївся в Бозі на 91-му році життя, 2 травня 2002 року. Поховано єрм. Ювеналія (Мокрицького) на місцевому цвинтарі разом із іншими ченцями студійського уставу неподалік Святоуспенського монастиря у Вудстоку.

Спогад про єромонаха Ювеналія

схимонах Боніфатій (Івашків)

  Перебуваючи у Канаді й навчаючись іконопису, мені довелося проживати з отцем Ювеналієм. Він запам’ятався мені, як дуже скромна особа, спокійної вдачі. Отець завжди був привітний до всіх. Він дуже любив перебувати у стінах монастиря, до кінця свого нелегкого довгого життя, вже у поважному віці, щоденно виконував різного роду монастирську працю: куховарив, прибирав, лагодив монастирські справи, оскільки був настоятелем. Отець Ювеналій щоденно служив і співав з отцем Прокопієм Церковне правило: мав до цього дар – хороший слух і гарний тихий спокійний голос.